Jaana Hautajoki
Assistentti, vannetanssiohjaaja ja esiintyjä
Helsinki
Jaana Hautajoki (@lumenams) päätyi vannetanssin maailmaan poinpyörityksen kautta. Facebookin uutisvirrasta tuli vastaan tapahtuma, johon Jaanan ystävä oli klikannut itsensä osallistujaksi.
Kyseessä oli poi-kurssi, joka järjestettiin aivan hänen työpaikkansa naapurissa vasta-avatulla Belenos Studiolla syksyllä 2016. Uuden harrastuksen kautta avautui flow-taiteiden maailma.
Tehdään ensin, mietitään myöhemmin
Jaana kertoo harrastaneensa tanssia koko elämänsä. Tanssitunneille pääseminen oli ensimmäinen asia, jota hän pyysi äidiltään. Pikkutyttö päätyi tanhujen kautta vakioihin sekä showjazziin ja nykytanssiin.
Jaanan unelma lapsena oli päästä Passi ja hammasharja -nimisen tv-sarjan taustatanssijaksi. Visailuohjelmaa esitettiin risteilylaivojen kultakaudella 90-luvun loppupuoliskolla, ja kuvaus tapahtui M/S Cinderellalla.
Alkuvuodesta 2017 flow-taiteiden esiintyvä ryhmä Belenos Group of Arts haki uusia jäseniä.
– Ajattelin, että olen lapsuuden itselleni sen velkaa, että haen mukaan.
Esiintyvän ryhmän treeneissä myös vannetanssi tuli mukaan kuvioihin, sillä se on ryhmän pääväline.
– Vannetanssikursseja en ollut käynyt vielä, ennen kuin aloin opettelemaan ryhmäkoreografioita ryhmän treeneissä. Poi sekä tulen käsittely olivat kuitenkin tuttuja.
Jaanalle on ominaista edetä uusiin asioihin suoraan syvän päädyn kautta. Hänen vannetanssitaipaleellaan se näkyi siten, että hän hyppäsi suoraan mukaan esiintyvän ryhmän treeneihin. Uusia koreografioita ja välineitä tuli kerralla omaksuttavaksi sylikaupalla.
Kehollisuutta tutkimassa
Intensiivinen alku vannetanssin maailmassa sai Jaanan arvostamaan oppimisprosessia ja perustekniikoiden tuntemusta. Tästä ajatuksesta, ja opetustuntien tuuraamisesta syntyneestä kipinästä, syttyi innostus opettamiseen ja omien kurssien ohjaamiseen.
– Opettaminen on tuntunut aina luontaiselta. Samalla oppii itsekin monipuolisemmaksi, kun joutuu miettimään yksityiskohtaisesti läpi mitä vaiheita tietyn asian vieminen lihasmuistiin vaatii.
Jaana kuvaa vannetanssia lajiksi, jossa yhdistyvät kaksi hyvin erilaista ulottuvuutta. Tekniikkaa harjoitellessa miettii välineen ja kehon liikettä hyvinkin tietoisesti. Tanssillisempaa ilmaisua, vapaata flow`ta harjoitellessa, taas tulee nimenomaan päästää irti liian tietoisesta ajattelusta ja ilmaista itseään vapaasti.
Opettamisen aloittaminen ja lajin syvemmän olemuksen pohtiminen ohjasivat Jaanan Helsingin seudun kesäyliopistoon tanssipedagokiikan opintojen pariin.
– Halusin selvittää, onko asioita, joita en tiedä opettamisesta ja lisätä pätevöitymistäni, jotta pystyn antamaan jokaiselle oppilaalle tarpeeksi.
Opinnot keskittyvät keholliseen ilmaisuun: oman luonnollisen liikkeen kanssa tutuksi tulemiseen ja sen hyväksymiseen. Vannetanssia pidetään usein lajina, jossa ei ole tiettyä standardia sille, miltä tanssin kuuluisi näyttää. Mielikuva lajin yksilöllisyydestä on vahvistunut.
– Opettajana yritän tuoda vastaavaa ajatusmaailmaa tunneilleni. Kaikki liikkuminen on oikein, suorittamisen voi unohtaa, ja jokainen ottaa vanteen tanssiinsa mukaan omalla tavallaan.
Vannetanssista energiaa arkeen
Jaanan mielestä vannetanssissa parasta ovat loputon kehittymisen mahdollisuus, sekä vapaan liikekielen ja aivojumpan yhdistelmä. Vannetanssissa ei myöskään tarvitse tavoitella muiden ihanteita tai tavoitteita.
Vannetanssi on opettanut Jaanaa nauttimaan elämästä ja olemaan kangistumatta kaavoihin. Tuntien ilmapiiri on voimaannuttava, eikä pelkästään oppimisen ja liikkumisen kannalta, vaan myös sosiaalisesta näkökulmasta.
Tärkein muisto Jaanan vannetanssitaipaleelta on äitiyslomalta. Vannetanssitunnille uskaltautuminen usean kuukauden tauon jälkeen palautti uskon kehon toimintakykyyn, jota hän kertoo alkaneensa jo kyseenalaistaa. Vauva oli syntynyt sektiolla tammikuussa 2019.
Ihania muistoja löytyy lisäksi useilta keikoilta Belenoksen riveissä. Yksi haave on kuitenkin vielä toteuttamatta. Nimittäin lapsuuden unelma risteilyaluksella esiintymisestä.
– Ehkä vielä jonain päivänä pääsen tämän Passi ja Hammasharja -haaveen toteuttamaan.
Comments